marți, 13 decembrie 2011

Hai sa ne certam!

Neata guys,

Urmatoarele 5 postari au avut ca inspiratie diferite persoane din viata mea (amici, vecini, elevi de meditatii, prietene), carora vreau sa le multumesc anticipat pentru ca au scos la iveala in mine idei pe care le uitasem.

Desi am promis ca o sa ma iau de baieti, va trebui sa aveti rabdare, dupa postarea asta vine si randul lor. Asadar si prin urmare:

Cearta intre 2 fete:
"Cum ai putut sa imi faci asta? Credeam ca imi esti prietena."
Ea se apara.
Ea se enerveaza. "Esti o nesimtita"...
Si asa incepe potopul de injurii (nu obligatoriu foarte colorat, depinde de fete). Trei, 5, 7 zile nu isi vorbesc. Dupa aia una dintre ele vede o bluza draguta in magazin si se gandeste sa ii dea un sms prietenei bune dar isi aminteste de cearta. Cealalta descopera ca prietenul o inseala, vrea sa ii dea un sms prietenei bune si isi aminteste de cearta. Intr-un final, a treia prietena le pune fata in fata.
"Mi-e dor de discutiile cu tine. Hai sa ne impacam.
Bine, dar promiti ca nu mai faci!
Da, stii ca te iubesc (vaco, tot eu am dreptate)
Si eu! (s-o crezi tu ca am gresit eu!).

Cearta intre baieti - nu prea am vazut baieti certandu-se, ei doar nu isi mai vorbesc si apoi...
Frate, ce meci tare aseara! 
Da, dar puteau sa mai dea un gol. Hai fa cinste cu o bere, ca ai fost cam bou.
Tura urmatoare tu esti bun de cinste ca oricum esti un bou si mai mare.

Cele doua exemple de mai sus va rog sa le luati ca pe un mini-pamflet, am redus replicile la un minim dar urmaream doar tipologia.
Dezastrul apare la combinatia baiat+fata, si din postarea asta cred ca exista 3 mesaje importante, din care 2 vi le servesc pe tava ca antreu:

  • Fetelor, habar nu aveti sa va certati!
  • Dragii mei baieti, habar nu aveti sa ascultati + mai iesiti din sabloanele voastre de gandire. Uimitor, dar cerul nu e tot timpul albastru!
Pasul 1: Ea e imbufnata si nu il mai pupa.
El: Iubito, ai ceva?
Ea: Nu.
El (duce o lipsa acuta de pupici): Iubito, sigur?
Ea: Da, (clasicul) nu am nimic.
El: (Holy mamma, now I'm in trouble) Pisic pufos, vad ca e ceva in neregula. Zi-mi esti suparata.
Ea: Nu, doar ti-am zis ca nu am nimic (Boule, tot nu te prinzi?! Logic ca sunt suparata! De ce nu zici acum ce vreau eu sa aud?
El se gandeste ca e mai bine sa o lase singura, poate ii revine zambetul ala frumos. Dar nu! Ea se transforma intr-un balaur cu 3 capete:
"Mai! Dar tu nu vezi ca sunt suparata?!!!!!!!!!!!!!!!!! Chiar nu iti dai seama? Esti chior?"
El: Dar... dar iubito ce ai patit?
Ea: Eu? Eu am patit ceva? Adica tot vina mea e? Nu vezi ca esti un nesimtit?!
El ia fata de catel pierdut in multime. Ea are acum 5 capete si isi incepe discursul. Discurs in care ii aminteste ca ieri el a lasat capacul de la toaleta ridicat (cum face de obicei), ca sambata l-a vazut ea pe el cum s-a uitat la fundul unei tipe, ca anul asta i-a adus flori de Valentine's Day cu 3,5 minute intarziere, ca acum 2 saptamani cand au fost in vizita la mama lui (care bineinteles ca e o scorpie), nu i-a luat apararea cand bestia de maica-sa i-a zis ca vrea sa vada nepotei cat mai repede, ca azi de dimineata a lasat pasta de dinti pe chiuveta, samd. 

In toata aceasta enumerare, el s-a pierdut dupa primele 15 secunde, dupa 30 deja nu o mai asculta, dupa 45 se enerveaza ca tot nu intelege cu ce a gresit acum, nu in celelalte 625 de zile, 23 de ore si 11 minute de cand sunt impreuna, dupa 1 minut deja e resemnat ca nu are nicio sansa. Cand ea si-a terminat discursul cu "Ai ceva de spus in apararea ta?" El nu poate sa raspunda decat cu "Imi pare rau, iubito, ai dreptate, sunt un nesimtit, nu o sa se mai repete". Pentru ca el stie ca o sa mai tipi vreo 30 minute, inca vreo 2 o sa mai stai imbufnata dar ca o sa ti se faca dor de el si diseara poate are si el parte de make-up sex. Acum depinde de cat de grava e greseala lui. Chinul se poate prelungi.

Asa ca, din punctul meu de vedere fetele gresesc pentru ca:
  • vorbesc mult
  • se enerveaza repede
  • isi amintesc toate tampeniile si nu spun clar ce le-a deranjat
  • se asteapta ca el sa stie cu ce a gresit
  • se asteapta ca el sa le asculte 1 ora cat se elibereaza ele
  • vor ca el sa fi procesat toata informatia, sa fi ascultat ca un caine cuminte, sa zica niste cuvinte magice si gata, toata lumea e fericita.
Ca sa nu ma credeti o dezertoare completa, le comit si eu: ma astept mereu ca el sa isi dea seama cu ce a gresit (dar nu spun aproape niciodata ca nu am nimic:)))) si astept cuvintele magice de la el. Nu merge niciodata. Si dragele mele, imi pare rau sa va spun dar i-ati invatat prost pe baieti. Pentru ca tehnica asta de cearta se poate traduce intr-un singur fel: sa ascundem toata mizeria sub pres. Tu urli, el se preface ca asculta, problema o sa persiste, dar pentru moment tu te bucuri ca i-ai facut capul hexagonal, si el se bucura ca a scapat. 

Eu cred ca baietii gresesc, pentru ca ei sunt invatati ca pentru a impaca o fata este nevoie:
  • sa o lase sa se calmeze, 2-3 zile in care nu dau niciun semn, timpul vindeca toate ranile
  • sa ii zica "imi pare rau, stiu ca am gresit", chiar daca nu stiu cu ce au gresit sau considera chiar ca nu sunt vinovati.
Cu prima chestie rezolvati doua lucruri: ori ne scoateti foarte tare din sarite, ori trece timpul, ne enervam dar ni se face dor de voi si ne gandim ca poate nu e o greseala atat de mare incat sa stam departe de voi. Da, sansele sunt de 50-50%.

Cred (si nu dati cu parul ca nu m-a facut mama Einstein, dar dupa ceva discutii - atentie nu certuri) ca cel mai important (si acum urmeaza un ditamai cliseul) aspect intr-o relatie (indiferent de natura ei), este (sunteti pregatiti?) COMUNICAREA. Lucru pe care ar trebui sa il aplicam si in certuri.

Da, iti vine sa stergi cu el pe jos, dar acorda-i dreptul de a asculta in liniste cu ce a gresit (da, stiu, e un porc). Spune-i clar ce te-a deranjat, fara subtilitati (crede-ma nu o sa se prinda daca nu esti directa, nu l-a facut nimic cititor de ganduri si in stele).  Daca esti desteapta si rabdatoare, (dar mai ales rabdatoare), ii vei da dreptul la replica. Sunteti ca doi regi care negociaza un tratat de pace. A auzit cineva de diplomatie?!!!! Te vei lovi probabil de faptul ca el nu stie cum sa comunice normal cu tine la o cearta, dar nu e problema, se invata si partea asta cu comunicarea. 

Din nefericire, exista si un dezavantaj - mare. Vei descoperi ca el chiar nu se considera vinovat, sau prefera sa evite problema (ce e nevoie de discutii?) si sa mearga mai departe. Sau ca se multumeste cu varianta: "imi pare rau, hai sa nu ne mai certam". Cand el trateaza cu indiferenta si chiar nu vrea sa discute, daca cearta chiar este pe o chestie legitima (nu ca a lasat el capacul de la toaleta azi de dimineata), atunci imi pare rau sa isi spun, dar sunt sanse mari sa il doara in cot si poti sa il ameninti tu si cu despartirea. Chiar nu ii pasa. Asa ca depinde de tine ce decizie ei.

Semnele clare ca pe el il doare acolo unde nu intra lumina sunt replicile de genul: "Ti-am zis ca imi pare rau. Nu stiu ce vrei mai mult de la mine. Daca vrei sa ne despartim, asta e" sau "Ti-am zis ca imi pare rau. (da, am dat copy paste), iti inteleg decizia si ti-o respect". 

Si cred intr-un final, dincolo de toate si de cat de mult am redus eu lucrurile aici, ca trebuie sa invatam sa comunicam in 2. Si sa fii cu capul pe umeri intr-o cearta e mai dureros decat sa te arunci ca inecatul inainte. Dar e mai eficient :) Am tinut o relatie "in viata" cateva luni, multumindu-ma doar cu acel "imi pare rau", smuls ca si cum i-as fi furat mancarea motanului meu, doar pentru ca imi era dor de el. Inevitabilul s-a produs :) A trecut ceva mai mult timp de atunci si nu, nu sunt neaparat mai desteapta:))

Macar pot sa spun cu fericire ca nu am urlat niciodata la un baiat si nici nu i-am tinut teorii de cate 15 minute. I-am trantit o singura replica usturatoare, m-am ridicat si am plecat. Si da, sufleteste tot naspa e si tot ma consum (ca sunt si eu om), dar macar voi ajunge mai tarziu la spitalul de nebuni decat voi, dragele mele isterice! :) 

De aici,

Numai zambete

PS: Isterice e spus cu toata dragostea :))

PS2: Doresc tuturor sa isi gaseasca acel cineva cu care sa invete sa comunice in 2. E greu, dar nu imposibil. Si gasitul, dar si comunicatul:))) 

PS3: Robbie Williams e unul din cantaretii mei de suflet si asta mi-a picat in seara asta la ascultat.
PS 4: Zau, dragii mei baieti, nu ne mai incadrati pe toate in aceleasi sabloane. Sau incadrati-ne, ca nu om muri, dar daca vedeti ca nu ne potrivim cu modelul, incercati si voi alta solutie. Ma gandesc: Hai sa comunicam!

2 comentarii:

Emil spunea...

ca sa vezi! Nimic nou sub soare :)
De ce ne-o fi facut Dumnezeu asa? Apreciez mult stilul deschis in care ai abordat problema, i-ar ajuta pe multi sa recupereze. Poate ar trebui sa te faci consilier psihologic in probleme de familie, nu glumesc, doar ca mai tb sa mai "faci" niste ani ca sa iei amarata de hartie. Au inceput sa fie asa multe divorturi in Ro.. Si daca "voi" credeti ca numai barbatii romani sunt porci, eheee... Totusi, asta nu "ne" da dreptul sa insistem in nepasare. Principala problema consta in faptul ca o pereche nu e sortita sa stea impreuna daca nu se accepta aceste modele de neintelegere SAU/SI daca nu incep sa procreeze in primii ani de dragoste. Oricare dintre ele sunt troublematice (de fapt, doar par asa) si consumatoare de resurse (asta da) insa trecerea impreuna prin campul de lupta este sortita sa te faca sa iti cunosti combatantul mai bine. Daca iti schimbi mereu combatantul te ranesti prea des, cand o sa-l gasesti nu o sa-ti dai seama. Aveti si voi un gen de insensibilitate, desi ar fi incredibil, dar aveti. E una indusa, din esecuri, si la fiecare noua abordare, se porneste to mai prost si cu expectative din ce in ce mai gresite. Cei doi bani ai mei..
Ref la colacul de WC: daca l-a ridicat, trebuie apreciat, pt ca s-a gandit la "voi". Dar "voi" nu, de ce nu l-a pus si la loc, ehee.. Sanatate si fericire iti doresc.

Petruta spunea...

:)) Ma gandesc serios la asta cu consilierea:)) Ai dreptate, n-am spus nimic nou.. dar ar fi frumos sa fie si pus in practica acest adevar universal:d

Stiu ca suntem complicate uneori si absurde (deseori).. dar gasim noi o cale de impacare:))