vineri, 21 martie 2008

Tinerii din ziua de azi...

Un blog in care sa nu imi bag eu nasul in conflictele vesnice dintre baieti si fete.. dar mi-am promis ca o sa abordez si un subiect mai serios:)

Tinerii din ziua de azi.. Sfinte Sisoie.. de cate ori nu am auzit expresia asta.. si de cate ori nu am folosit-o si eu.. Dar la mine nu se pune.. Eu intotdeauna spun: "Fetele astea" (parca nu as face parte din aceeasi specie), "baietii astia"( parca nu as fi si eu innebunita dupa ei:P).. si tinerii din ziua de azi (parca as avea 80 de ani)..

Uneori ma simt ca o batranica din aia inclestata in propriile conceptii invechite si prafuite.. Sunt prima care ar recunoaste ca tinerii din ziua de azi au luat-o razna.. ca suntem uneori ametiti de cap.. ca vrem sa fim adulti dar sa nu avem responsabilitati.. ca vrem numai distractie...ca valorile sunt obiecte de muzeu- bune de admirat dar nu de aplicat.  O adolescenta la 16 ani stie mai multe decat 3 generatii de bunicute si poate da lectii oricui de ... va prindeti voi si singurei :)

Dar tot eu sunt cea care o sa va contrazica.. am vazut atatia tineri care iau viata in piept mult prea devreme... care muncesc pe rupte, nu pentru a ajunge in varf ci pentru a se putea tine singurei.. Au pierdut anii inocentei si ai responsabilitatii... Gandesc mai matur decat le-ar cere varsta si faca fata unor probleme de care adultii de alta data nu se loveau....

Lasand deoparte modelele pozitive eu stau si ma intreb (eu intotdeauna stau si ma intreb- trebuie sa scap de expresia asta:P) de ce sunt adultii atat de chiori- scuzati poate nesimtirea.. sau hai sa fiu mai blanda cu mine- nepolitetea- deci, repet,  de ce sunt adultii atat de chiori incat sa vada ca e vina lor..



In goana dupa bani si-au lasat copiii cu cheile de gat, i-au lasat pe la bunici.. cate persoane nu cunosc care au un respect si o admiratie mai mare pentru bunicii lor decat pentru parinti.. Degeaba oferi bani, cadouri gigantice daca nu esti acolo cand copilul tau merge pentru prima oara, cand se bate pentru prima oara, cand isi ia peste picior invatatoarea.. cand un baiat sau o fata ii frange inima dandu-i un biletel pe sub banca colegei sale... Ametiti de cap si lipsiti de ghidare... parinti ahtiati dupa bani- sa cumpere tot ce se poate in casa- nu apartamentul e important si ultimul model de gresie ci caminul...Ce model sa urmam?

Varianta mai proasta apare atunci cand parintele considera ca in toate le stie mai bine.. si ca propriul sau copil nu este capabil sa ia decizii.. "cand o sa fii la casa ta, o sa iei tu deciziile".... si pana ajungi la casa ta, cum inveti sa te descurci daca altii iau deciziile in locul tau? Parintii nu le stiu pe toate.. si mai au de invatat de la copii.. nu de alta, dar mai stim si noi cate ceva:))



Nu am avut nici o intentie sa transform blogul asta intr-o campanie anti parinti.. ci intr-o campanie anti adulti.. Tinerii din ziua de azi.. dar batranii din ziua de azi?! Cum alearga babutzele si se bat pentru locuri in masina? Parca se dau oua gratis:P Cum se cearta ca la usa cortului cu vreun barbat care le impinge intr-un autobuz super plin.. Nici o replica politicoasa la inceput.. nici o tentativa de a sugera o schimbare.. din a doua afirmatie se lanseaza ca rachetele pe orbita injurii la adresa celorlalti- nesimtitule, porcule...Nici barbatii nu sunt mai prejos.. Cel mai des concetatenele au intrat la categoria vaci sau casnice- du-te femeie si vezi-ti de cratita ta:) Ce model de educatie ni se ofera daca ei se cearta, tulburand linistea publica in loc sa se foloseasca de o discutie pasnica pentru a aplana orice conflict! Putin respect pentru somnul omului in RATB. Doar se duce la servici!



Sfinte, cat am scris.. si tot nu am terminat:)) De cate ori nu am stat la cozi interminabile si vreo femeie de peste 40 de ani se trezeste sa o ia inaintea mea.. De bun simt.. am tacut.. sau poate pentru ca sunt fraiera.. asta e..Femei trecute de 50 de ani care apar in fuste mini, super fardate si cu un aer tineresc.. Nu am nimic impotriva lor.. sper ca eu la 60 de ani sa imi tot flutur piciorusele .. si vreunul de 30 de ani sa intoarca capul dupa mine.. dar.. in limita decentei...Poti sa fii sexy si la 70 de ani (vezi Sophia Lauren),  dar asta nu inseamna ca trebuie sa iti pierzi feminitatea si bunul simt... !

Si acum la piece de rezistance.. Atentiune natiune!... Ideea blogului a pornit de la o intamplare personala.. Curs de master.. prof super destept.. atat de destept incat nu poti sa tii ritmul cu el.. si daca esti ffff atent poti sa retii ideea cursului..pacat.. daca s-ar stradui sa nu isi etaleze atat de mult vasta cultura generala poate nu as iesi ca o rosie storcita de viata de la curs.. Dupa o ora si ceva de straduinte de a retine despre ce s-a vorbit..isi scoate pachetul.. de tigari.. scoate o tigara.. sta vreo 10 minute cu ea.. in timp ce explica.. si vad ca o duce la gura.. o indeparteaza.. stau cu 2 fumatori.. imi dau seama ca il mananca rau.. in 10 minute vreo 3 tentative de a o aprinde.. Intr-un final... :Pot sa imi aprind o tigara? Se aude un raspuns timid din sala...Da... Cum poti sa iti refuzi proful?!:))


Geamuri inchise.. sala mica.. proful fumeaza fericit.. in stanga tablei: fumatul interzis.. amenda de 5 milioane lei.. Si noi pe cine luam model?

Si asa ca sa ne amuzam





Niciun comentariu: